Stichting Groen Hulpverlening heeft meerdere zorgproducten, waaronder het bieden van begeleiding binnen een 24-uurs Toezichtlocatie. Deze Toezichtlocatie is in het centrum te vinden en draagt daarom de naam: ‘Wooninitiatief Toezichtlocatie Centrum’. Deze locatie is ingericht als woonkamer om zodoende de zorgvrager laagdrempelig uit te nodigen geregeld binnen te komen. Zorgvragers die dit product inkopen, hebben hun eigen appartement waar ze individuele begeleiding ontvangen, maar hebben behoefte aan geplande en ongeplande zorgmomenten en moeten 24-uur per dag kunnen terugvallen op begeleiding. Deze zorgvragers vinden het in het algemeen lastig zorg te aanvaarden, trekken zich terug wanneer zij problemen hebben en hebben hierdoor (laagdrempelige) contactmomenten nodig.
Wat kan een zorgvrager verwachten wanneer ze bij Team Centrum wonen en hun zorg inkopen?
Alle zorgvragers van Stichting Groen Hulpverlening kunnen 24 uur per dag en 7 dagen in de week gebruik maken van de noodtelefoon en/of langskomen op de Toezichtlocatie. Wanneer een zorgvrager vastloopt in zijn emotie, of in een situatie zit waarin hij geen uitweg ziet, is er op deze manier altijd toezicht aanwezig. De dienstdoende medewerker kan op deze momenten de benodigde lijnen uitzetten, de zorgvrager ondersteunen of zijn verhaal laten doen. Tevens wordt er door de dienstdoende medewerker proactief contact gezocht met de zorgvragers van de Toezichtlocatie. Dit wordt bewerkstelligd door op verschillende tijden ronden te lopen en zorgvragers gericht uit te nodigen voor een praatje of activiteit op de Toezichtlocatie.
Op de Toezichtlocatie is er op doordeweekse dagen van 08:30 uur tot 16:30 uur een dagdienst aanwezig. De rol van dagdienst wordt vervuld door een begeleider. Wanneer een zorgvrager direct nabijheid of een luisterend oor nodig heeft, bijv. ter ondersteuning van emotieregulatie, dan kan de aanwezige dagdienst dit bieden. Naast de dagdienst wordt er op elke doordeweekse dag ook een tussendienst ingevuld door een begeleider. De tussendienst is van 15:00 uur tot 17:00 uur aanwezig op de Toezichtlocatie. De tussendienst heeft als functie om actief contact te zoeken met zorgvragers en de dagdienst te ondersteunen in de taken die bij de dienst horen. Denk hierbij aan actief controle rondes lopen en zorgvragers laagdrempelig benaderen, een zorgvrager in huis ondersteunen, een activiteit organiseren op de Toezichtlocatie etc. Met het inzetten van deze tussendienst wil Stichting Groen Hulpverlening zich richten op meer nabijheid voor de zorgvrager. Door deze twee diensten naast elkaar te laten lopen heeft de zorgvrager een grotere mogelijkheid en meer ruimte om zijn hulpvraag neer te leggen bij de aanwezige begeleiding. Er zijn twee begeleiders aanwezig die zich beiden voor zorgvragers kunnen inzetten. Daarbij zorgt het aanbieden van deze twee diensten ervoor dat begeleiding zich kan richten op ‘de zorg op maat bieden.’ Zowel in de ongeplande zorg op de Toezicht locatie als op de geplande zorgmomenten in de appartementen van de zorgvragers wordt er aandacht gegeven aan huishoudelijke ondersteuning, persoonlijke verzorging, emotieregulatie en toezicht begeleiding van vrije tijd.
Op de Toezichtlocaties is er op doordeweekse dagen van 17:00 uur – 22:00 uur een begeleider aanwezig. Vanaf 22:00 uur – 08:30 uur is er een medewerker (toezichthouder) van Toezicht Nacht aanwezig, om ervoor te zorgen dat de nachten rustig verlopen. Daarnaast zijn er overdag en ’s avonds begeleiders aan het werk, die geplande en ongeplande (individuele) begeleidingsmomenten inzetten met de zorgvragers.
In het weekend is er altijd een begeleider aanwezig van 08:30 uur – 22:00 uur. Tijdens alle diensten kunnen er activiteiten ondernomen worden, waarbij de focus ligt op het bieden van een zinvolle invulling van de dag en het vergroten van de zelfstandigheid. De activiteiten worden kenbaar gemaakt in het zorgadministratiesysteem ZilliZ en op de Toezichtlocatie zelf. Daarnaast kunnen er in het weekend geplande en ongeplande individuele begeleidingsmomenten plaats vinden. In het weekend is er wederom van 22:00 uur – 08:30 uur een medewerker (toezichthouder) van Toezicht Nacht aanwezig.
Verdeeld over de week krijgen de zorgvragers dus meerdere keren individuele begeleiding van de vaste begeleiding. Tijdens deze individuele begeleiding wordt er gewerkt aan de doelen zoals omschreven in het zorgplan. De doelen zijn gericht op het ondersteunen van de zorgvrager bij het aanbrengen van structuur en behouden van structuur in regie over het persoonlijk leven. Begeleiding maakt hierbij gebruik van de ABB- en CGW-methodiek om de zelfredzaamheid te bevorderen. Daarnaast is er individuele begleiding bij de alledaagse taken, zoals het huishouden, bereiden of verzorgen van eten en om de zorgvrager te begeleiden bij de persoonlijke verzorging indien nodig. Dit ter voorkoming van vervuiling en verwaarlozing van de zorgvrager en zijn omgeving.
Eenmaal per kwartaal wordt er een buurtgesprek georganiseerd op de Toezichtlocatie. Tijdens dit buurtgesprek krijgen zorgvragers de kans om elkaar beter te leren kennen, facilitaire zaken te bespreken etc. Dit buurtgesprek wordt geleid door de één van de coördinatoren. Middels buurtgesprekken kan eventuele onrust ondervangen worden, kunnen mededelingen gedaan worden vanuit de organisatie en leren zorgvragers hoe je omgaat met buren.